Monday, December 5, 2011

TERAPI URUTAN

Terapi urut manipulasi saintifik tisu lembut badan untuk tujuan menormalkan tisu dan terdiri daripada teknik-teknik manual yang termasuk mengenakan tekanan tetap atau harta alih, memegang, dan / atau menyebabkan pergerakan atau kepada badan.Asal-usul


Terapi urut adalah salah satu amalan tertua penjagaan kesihatan yang dikenali dalam sejarah. Sebutan untuk mengurut terdapat di dalam teks-teks perubatan Cina lebih daripada 4,000 tahun. Urut telah diperjuangkan dalam amalan penjagaan kesihatan Barat sekurang-kurangnya sejak zaman Hippocrates, "Bapa Perubatan." Dalam B.C. abad keempat Hippocrates menulis, "doktor perlu mengetahui banyak perkara dan tentu dengan menggosok" (istilah Yunani purba untuk urut adalah menggosok).


Zaman moden, urut terapi saintifik kembali Per Henrik Ling (1776-1839), Sweden, yang membangunkan sistem bersepadu yang terdiri daripada urutan dan senaman yang aktif dan pasif. Ling menubuhkan Institut Diraja Pusat Gimnastik di Sweden pada tahun 1813 untuk mengajar kaedah.


Moden, urut terapi saintifik telah diperkenalkan di Amerika Syarikat pada 1850-an oleh dua pakar perubatan New York, saudara-saudara George dan Charles Taylor, yang telah dikaji di Sweden. Klinik pertama untuk terapi urut di Amerika Syarikat telah dibuka oleh dua pakar perubatan Sweden selepas tempoh Perang Saudara. Doktor Baron Nils Posse dikendalikan Institut Posse di Boston dan Doktor Hartwig Nissen membuka Institut Kesihatan Sweden berhampiran Capitol di Washington, DC


Walaupun terdapat tempoh apabila urut jatuh memihak, pada tahun 1960-an, ia membuat kemunculan semula dalam cara yang berbeza sebagai alat untuk penyembuhan bersantai, komunikasi, dan alternatif. Hari ini, Urut merupakan salah satu kaedah penyembuhan yang paling popular. Ia digunakan oleh konvensional, serta masyarakat, perubatan alternatif dan kini dilindungi oleh beberapa pelan insurans kesihatan.

Manfaat


Secara umumnya, urut dikenali menlancarkan peredaran darah dan aliran darah dan limfa, mengurangkan ketegangan otot atau flaccidity, menjejaskan sistem saraf melalui rangsangan atau ubat pelali, dan meningkatkan penyembuhan tisu. Kesan ini menyediakan beberapa faedah:


• Pelepasan pengurangan daripada ketegangan otot dan kekakuan
• kejang otot
• lebih fleksibiliti dan pelbagai gerakan
• meningkatkan kemudahan dan kecekapan pergerakan
• pelepasan daripada tekanan dan pembantu kelonggaran
• promosi pernafasan yang lebih mendalam dan mudah
• peningkatan peredaran darah dan pergerakan limfa
• pelepasan syarat-syarat yang berkaitan dengan ketegangan, seperti sakit kepala dan eyestrain
• menggalakkan penyembuhan yang lebih cepat kecederaan tisu lembut, seperti otot yang ditarik dan ligamen terseliuh, dan pengurangan kesakitan dan bengkak yang berkaitan dengan kecederaan itu
• pengurangan dalam pembentukan tisu parut yang berlebihan berikutan kecederaan tisu lembut
• peningkatan dalam kesihatan dan khasiat kulit
• peningkatan dalam postur melalui perubahan corak ketegangan yang memberi kesan kepada postur
• pengurangan dalam tekanan dan alat pengurusan stres   yang sangat baik
• Penciptaan rasa kesejahteraan
• pengurangan dalam tahap kebimbangan
• peningkatan dalam kesedaran hubungan minda-badan
• Promosi keadaan santai kesedaran mental


Terapi urut juga mempunyai beberapa faedah didokumenkan klinikal. Sebagai contoh, urutan boleh mengurangkan kebimbangan, memperbaiki fungsi paru-paru pada pesakit asma muda, mengurangkan kesusahan psiko-emosi orang-orang yang mengidap penyakit keradangan usus kronik, meningkatkan berat badan dan meningkatkan pembangunan dalam pra-matang bayi, dan boleh meningkatkan fungsi sistem imun.


Beberapa keadaan perubatan bahawa terapi urut boleh membantu: alergi, keresahan dan tekanan, artritis, asma dan bronkitis, terowong sindrom carpal dan lain-lain kecederaan gerakan berulang-ulang, sakit kronik dan sementara, masalah peredaran darah, kemurungan, gangguan penghadaman, sakit kepala ketegangan, insomnia, myofascial kesakitan, kecederaan sukan, dan disfungsi bersama temporomandibular.


Usaha


Urut terapi adalah manipulasi tisu lembut badan untuk tujuan menormalkan mereka tisu yang saintifik dan terdiri daripada kumpulan teknik manual yang termasuk mengenakan tekanan tetap atau harta alih, memegang, dan / atau menyebabkan pergerakan atau badan. Walaupun terapi urut digunakan terutamanya dengan tangan, kadang-kadang lengan atau siku yang digunakan. Teknik ini memberi kesan kepada otot, tulang, peredaran darah, limfa, saraf, dan sistem badan yang lain. Falsafah asas terapi urut merangkumi konsep vis Medicatrix naturae, yang membantu keupayaan badan untuk pulih dengan sendirinya, dan adalah bertujuan untuk mencapai atau meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan.


Touch merupakan medium asas terapi urut. Walaupun urut boleh diterangkan dari segi jenis teknik yang dilakukan, sentuh tidak digunakan semata-mata dengan cara yang mekanistik dalam terapi urut. Seseorang boleh melihat pada gambar rajah atau gambar teknik urutan yang menggambarkan di mana untuk meletakkan tangan seseorang dan apa arahan strok perlu pergi, tetapi ini tidak akan menyampaikan segala-gala yang penting untuk memberi urutan yang baik. Urut juga mempunyai komponen seni.


Kerana urut biasanya melibatkan memohon berhubung dengan sedikit tekanan dan pergerakan, ahli terapi urut mesti menggunakan berhubung dengan sensitiviti untuk menentukan jumlah optimum tekanan digunakan untuk setiap orang. Sebagai contoh, dengan menggunakan tekanan yang terlalu kuat boleh menyebabkan badan tegang sehingga, ketika menggunakan terlalu sedikit mungkin tidak mempunyai kesan yang cukup. Touch digunakan dengan sensitiviti juga membolehkan ahli terapi urut untuk menerima maklumat yang berguna melalui beliau atau tangannya kira-kira badan pelanggan, seperti pencarian bidang ketegangan otot dan lain-lain masalah tisu lembut. Kerana sentuh juga satu bentuk komunikasi, sentuhan sensitif boleh menyampaikan rasa prihatin-elemen yang penting dalam hubungan terapeutik kepada orang yang menerima urut.


Pada praktiknya, banyak ahli terapi urut menggunakan lebih daripada satu teknik atau kaedah dalam kerja-kerja mereka dan kadang-kadang


menggabungkan beberapa. Ahli terapi urut berkesan keperluan memastikan setiap orang itu dan kemudian menggunakan teknik-teknik yang akan memenuhi keperluan mereka yang terbaik.


Urut Sweden menggunakan sistem pukulan meluncur panjang, menguli, dan teknik-teknik geseran pada lapisan otot yang lebih cetek, secara umumnya dalam arah aliran darah ke jantung, dan kadang-kadang digabungkan dengan pergerakan aktif dan pasif sendi. Ia digunakan untuk menggalakkan bersantai am, meningkatkan peredaran dan pelbagai gerakan, dan melegakan ketegangan otot. Urut Sweden adalah bentuk yang paling biasa digunakan urut.


Urut tisu Deep digunakan untuk melepaskan corak kronik ketegangan otot menggunakan pukulan perlahan, tekanan langsung, atau geseran yang diarahkan di seluruh sebutir otot. Ia digunakan dengan tekanan yang lebih besar dan lapisan otot yang lebih mendalam daripada Sweden, yang mengapa ia dipanggil tisu yang mendalam dan berkesan untuk ketegangan otot yang kronik.


Sukan urut menggunakan teknik yang serupa dengan tisu Sweden dan mendalam, tetapi khas untuk menangani kesan prestasi sukan ke atas badan dan keperluan atlet yang berkaitan latihan, melaksanakan, dan pemulihan daripada kecederaan.


Urut saraf adalah satu bentuk urutan yang mendalam yang digunakan untuk otot individu. Ia digunakan terutamanya untuk melepaskan mata pencetus (knot sengit ketegangan otot yang merujuk kesakitan kepada bahagian-bahagian lain badan), dan juga untuk meningkatkan aliran darah. Ianya selalu digunakan untuk mengurangkan kesakitan. Pencetus urut titik dan myotherapy bentuk yang sama.


Akutekanan terpakai tekanan jari atau ibu jari ke titik tertentu yang terletak di meridian akupunktur (saluran aliran tenaga yang dikenal pasti dalam konsep-konsep Asia anatomi) untuk melepaskan tenaga disekat sepanjang meridian yang menyebabkan ketidakselesaan fizikal, dan mengimbangkan semula aliran tenaga.

No comments: